Portugalské modré [ Vinařství ]
Portugalské modré
Charakteristika odrůdy:
Modrá odrůda
Nenáročný na půdu, zraje brzy, náchylný na mrazy a houbovité choroby.
Hrozen je středně velký až velký, protáhlý tvar, bobule těsně u sebe, slupka je tenká.
Rozšíření
Německo (4.500 ha), Rakousko (3.000 ha), Česká republika, Maďarsko, Chorvatsko, Jiýní Francie.
Země původu:
Pravděpodobně z Portugalska přes Rakousko do Balkánských států.
Jiné názvy:
Portugais Bleu (FR); Oportô (HU); Portugaljka, Kraljevina, Portugizal Crni ( Chor); Früher Vöslauer (Rakousko).
Produkt: víno
Většinou světle červené, spíše zdrženlivější a jemně ovocné. Kyseliny jemnější, vcelku lehčí, jednoduché víno. Podle polohy a roku může být překvapivě plné a sametové.
Víno rubínové barvy ve vůni typicky jemné s květinovými tóny. Pro nižší obsah kyselin je řazeno k lehčím typům s krásnými harmonickými rysy. Je dobře pitelné.
Gastronomické využití:
Vhodné k plným a charakteristickým úpravám drůbežího masa (husa, kachna, bažant, bifteky,..). Doporučujeme k těstovinovým pokrmům či jídlům v kombinaci s nearomatickými sýry.